De binnenstad van Parijs ontdekken

Inhoud

De stad Parijs is de grootste metropool van de Europese Unie en voelt met meer dan elf miljoen inwoners als een oneindige ontdekkingsreis. Het kerngebied binnen de ringweg heeft een van de hoogste bevolkingsdichtheden van Europa en is groter dan iedere Nederlandse stad.

Het centrum van de stad Parijs

Parijs is opgedeeld in meerdere stadsregio’s, bekend als de arrondissementen. In totaal heeft de stad Parijs er twintig. Samen vormen deze een gebied van tien kilometer in diameter, omringd door de ringweg van Parijs, de Périphérique. In het midden van de stad bevinden zich arrondissement 1 tot en met 4. Deze vormen de binnenstad. In deze vier wijken zijn enkele grote Parijse bezienswaardigheden te vinden, zoals het Louvre, de Centre Pompidou, de Notre-Dame en vele van de verschillende Parijse musea. Niet alle toeristische attracties zijn in de binnenstad. De Eiffeltoren en de Arc de Triomphe staan bijvoorbeeld in respectievelijk het zevende en achtste arrondissement!

Het 1e arrondissement: shopping en kantoorgebouwen

Dit is een van de oudste delen van Parijs. Meer dan tweeduizend jaar geleden stichtte de Romeinen hier de nederzetting Lutetia. De wijk is gedomineerd door statige bebouwing, met als hoogtepunt het museum in het Louvre. Bekend om de Mona Lisa, maar ook om tal van andere werken. Een groot deel van deze wijk bestaat uit winkelstraten of kantoorpanden.

Het 2e arrondissement: de pittoreske winkelpassages

In de negentiende eeuw ontstonden in deze wijk meerdere overdekte winkelpassages. Tegenwoordig zijn ze een typisch onderdeel geworden van het straatbeeld van de stad Parijs. De oudste passage, Passage des Panoramas genaamd, stamt nog uit 1799 en verbindt de beroemde boulevard Montmartre en de Rue Saint-Marc.

De 3e en 4e arrondissementen: kleurrijke buurten met geschiedenis

Deze twee arrondissementen zijn van oorsprong wijken van bevolkings minderheden. Vroeger was het 3e arrondissement de voornaamste Joodse buurt, het Pletzl, en ook tegenwoordig merk je deze aanwezigheid nog. Daarnaast is hier het groeiende Chinatown en de geliefde buurt Le Marais. Deze strekt zich uit over het derde en het vierde arrondissement, maar de levendige delen bevinden zich in het vierde. Hier is een actieve LGBT-scene en daarnaast ook een rijke verzameling aan musea, galeries en kunst- of modewinkels.