Is de Metro handig in Parijs?

Inhoud

Ieder jaar gaan er weer enorm veel Nederlanders naar Parijs. Het is de ideale stad voor een weekendje weg. Er valt enorm veel te zien en te beleven en vanuit ons land is de stad gemakkelijk en snel bereikbaar met zowel de auto, openbaar vervoer en het vliegtuig. Als je eenmaal in Parijs bent, kun je jezelf het best met openbaar vervoer verplaatsen. Het meest handigst is de Metro. Parijs heeft namelijk een uitgebreid metronetwerk waarmee je heel snel de stad kunt doorkruisen.

Metro Parijs

Parijs is een enorm grote stad en alle bezienswaardigheden liggen dan ook best ver uit elkaar. De afstanden zijn niet allemaal even gemakkelijk te belopen. Maar hier is een heel praktische oplossing voor in de vorm van de metro. Parijs telt maar liefst zestien metrolijnen die allemaal ondergronds rijden. Daarnaast is er ook nog de RER. Deze treindienst rijdt richting de verschillende Parijse voorsteden. Op bepaalde delen rijdt deze ook ondergronds.

Tickets

Sinds 2021 heeft de metro Parijs een nieuw systeem ingevoerd. Dit is het zogenaamde Navigo Easy pass systeem. Het is vergelijkbaar met onze OV-Chipkaart, maar in plaats van een bedrag, zet je één of meerdere tickets op je kaart. Je betaalt 2 Euro voor de kaart zelf en daarna kan je hem steeds opnieuw opladen. Je kunt hem aanschaffen bij de verschillende metro-, RER- of treinstations.

Voorlopig blijft het oude systeem met kaartjes in combinatie met de bekende carnets ook nog bestaan. Ook dit systeem voor de metro Parijs is heel handig. Als je een kaartje koopt voor de metro kan je dit op alle metro-, RER- en buslijnen gebruiken, zolang je maar binnen de stadsgrenzen van de stad blijf. Kaartjes kun je per stuk koper maar je kunt, zeker als je een heel weekend in Parijs bent, beter een tienrittenkaart kopen.

Openingstijden

De openingstijden van de metro Parijs zijn zeer ruim. De eerste metro vertrekt normaliter al rond 5.30 uur. De laatste gaat door de weeks en op zondag om 1.15 uur. Op vrijdag- en zaterdagnacht is dit nog een uurtje later. Ideaal natuurlijk als je het tijdens je weekendje Parijs wat later hebt gemaakt.