Wat is er nog zichtbaar van de aanslag op Parijs?

Inhoud

Parijs is een smeltkroes van culturen en net als veel andere wereldsteden een stad waar altijd het gevaar aanwezig is voor een aanslag. Parijs heeft dan ook in de afgelopen jaren diverse aanslagen te verduren gehad. Daarnaast zijn er ook talloze terroristische acties verijdeld. De ergste aanslagen op de Franse hoofdstad vonden plaats in de avond en nacht van vrijdag 13 november 2015 en zijn opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat.

Terroristische aanslag Parijs

In de loop der jaren is de Franse hoofdstad regelmatig het doelwit geweest van een aanslag. Parijs werd in de avond en nacht van vrijdag 15 november 2015 echter opgeschrikt door diverse aanslagen op zes verschillende plaatsen. Vijf ervan werden gepleegd in het tiende- en elfde arrondissement van de stad. De zesde aanslag vond plaats in Saint-Denis, een voorstad van Parijs.

Er vielen 130 doden te betreuren en er vielen meer dan 350 gewonden, waarvan diverse zeer ernstig. Bij de aanslagen waren acht terroristen betrokken. Zes van hen kwamen bij de aanslagen om het leven, één werd gedood door de Franse politie. De achtste dader wist te ontkomen.

Doelwitten van de aanslag Parijs

De eerste aanslag was bij het Stade de France waar de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland plaatsvond. In de nabije omgeving bliezen drie terroristen zichzelf op. Een van hen was eerst aanwezig in het stadion maar werd gelukkig ontdekt en blies zich buiten het stadion op. Verder op in stad blies een andere terrorist zichzelf op.

Andere terroristen openden het vuur op aanwezigen bij verschillende terrassen. De meeste doden vielen echter  bij een heavy Metal concert te betreuren, waar drie terroristen het vuur openden vanaf het balkon.

Zichtbare gevolgen aanslag Parijs

Als gevolg van deze vreselijke aanslagen is de beveiliging rondom toeristische trekpleisters enorm opgeschroefd. Op de diverse locaties van de aanslagen is echter niet veel meer te zien wat aan deze vreselijke gebeurtenissen herinnert. Wel is er ter nagedachtenis een kunstwerk in de vorm van een boeket gemaakt, dat in de tuinen bij het Petit Palais vlak bij de Champ Elysees staat. Ook zijn er plannen om een museum ter herdenking aan het terrorisme te bouwen.