Openbaar vervoer in Parijs

Inhoud

Het openbaar vervoer van Parijs is goed georganiseerd. Je hebt de keuze uit de metro, RER, bus en tram. In dit artikel gaan we in op hoe het Parijse openbaarvoer is geregeld. 

Metro en RER

Het meest gebruikte openbaar vervoer in Parijs is de metro (16 lijnen). De RER-lijnen, hier zijn er vijf van (A-E) rijden ook grotendeels ondergronds, maar dit zijn forensentreinen die tussen Parijs centrum en het gebied rondom Parijs (De Banlieue) rijden.

De metrostations kun je herkennen aan de borden waarop een ‘M’, ‘METRO’ of ‘Metropolitain’ staat vermeld. Ben je op zoek naar een RER-station, dan moet je uitkijken naar een bord met de ‘R’.

Zowel de metro als de RER rijden van 5.30 tot circa 1.15 uur. Op vrijdag- en zaterdagnacht rijden ze nog een uurtje langer door. Ze hebben voor in de stad dezelfde tickets. Reis je buiten Parijs dan heb je vanaf de stadsgrens wel een apart ticket nodig. 

Heel handig is de gratis plattegrond die bij ieder metrostation ligt. Zo kan je snel opzoeken welke lijn je nodig hebt om op jouw bestemming te komen. Er is ook een plattegrond beschikbaar die je kunt downloaden.

Als je met de metro wilt reizen, zoek dan eerst op de plattegrond in welke lijn je moet hebben. Alle metrolijnen worden gekenmerkt door een kleur en een nummer. Als je in het metrostation moet je je kaartje invoeren bij het toegangspoortje. Heb je een pas, houd deze dan voor het elektronische oog. Hierna gaat het poortje open. Kijk goed op de plattegrond wat de eindbestemming van jouw lijn is zodat je de juiste rijrichting weet.

Overstappen kan je onbeperkt met het zelfde ticket, zolang je ondergronds bent. Heb je het metrostation verlaten, dan moet je bij je volgende rit een nieuw ticket kopen.

Bus

Reis je met de bus, dan heb je het voordeel dat je veel meer ziet van de stad. Als je mee wilt rijden, steek je je hand op als stopteken voor de chauffeur. Je moet voor instappen en je stempelt je ticket af in de automaat. Als je een Navigo Découverte hebt, houd deze dan het elektronische oog. Je kunt voor twee Euro ook een los ticket kopen. Uitstappen doe je in het midden of achteraan in de bus. Druk op de rode knop als je wilt uitstappen. Bij het overstappen moet je opnieuw afstempelen. De meeste bussen rijden vanaf 5.30 uur tot één ’s nachts. Op alle bushaltes staat het nummer en de route van vermeld. Een leuke manier om Montmartre te ontdekken, is de Montmartrobus. Deze vertrekt vanaf place Pigalle.

Tram

De tramlijn T3 rijdt die in het gebied van de boulevard Périphérique rijdt is ook prima geschikt voor toeristen. Je kunt er gemakkelijk mee van de ene naar de andere kant van Parijs en tussentijds gemakkelijk overstappen op de bus of metro. 

Tip!

Als je van plan bent om veel bezienswaardigheden te bezoeken, schaf dan een stadspas Parijs aan. Hij is niet goedkoop maar je hebt 2-6 dagen onbeperkt toegang tot het openbaarvervoer en je kunt meer dan 60 bezienswaardigheden bezoeken.