Niet vergeten! De grote moskee in Parijs

Inhoud

Als je al vaker een dagje Parijs hebt gedaan dan heb je het allemaal wel zo’n beetje gezien, van toch nog niet helemaal? Als je een dagje Parijs wil gaan doen, dan raden wij je aan om ook eens een bezoekje te brengen aan de Grande Morqée de Paris? De grote Moskee van Parijs is te vinden in het 5e arrondissement en ligt dicht bij het Jardin des Plantes. Het is zeker de moeite waard om eens te gaan kijken, want het is echt een verborgen parel in Parijs.

Noord-Afrikaanse sfeer

Aan de buitenkant valt er weinig te zien en dat zal ook de grootste reden zijn om hem links te laten liggen. Maar al kun je gewoon niet voorstellen hoe fantastisch mooi het eruit ziet. Als je eenmaal binnen gebogen valt er een laken van roest over je heen en iedereen knikt vriendelijk naar je. Een schitterend gebouw waarvan de muren bedekt zijn met piepkleine mozaïek steentjes.

Deze decoratieve kunstwerken worden gemaakt door vakmensen uit Noord-Afrika. De bouwstijl is op de Moorse stijl gebaseerd, die ook wordt gebruikt is de noordelijke delen van Afrika en sommige delen van Portugal en Spanje. Fez is de inspiratiebron bij het bouwen van de minaretten en lijken dan erg op elkaar.

De binnentuin


Misschien heb je wel eens eens eens foto’s van gezien, maar in het echt is zoveel moois bijna niet voor te stellen. Overal bloemen en planten met op de vloer blauwe mozaïeksteentjes, waarbij je het gevoel krijgt over water te lopen. De binnentuin is met sierlijke bogen omringd en op het Alhambra van Granada geïnspireerd. De binnentuin van de Grote Moskee heeft een fontein in het midden staan en is wat ons betreft de meest schone, vredige en rustige plek van Parijs.

Thee drinken

Om een dagje Parijs lekker af te sluiten heeft de moskee een bijbehorend theehuis met kleine tafeltjes die overdekt zijn met parasols en bomen, om zelfs een pauze van de zon te nemen. Het theehuis is erg populair dus je moet zelfs geduld tot er een plaatsje vrij komt. Op de binnenplaats loopt constant een man met een dienblad vol met thee rond. Voor twee euro heb je een lekker glaasje muntthee met heel veel suiker, dus het is echt een mierzoete thee, waardoor de muntsmaak bijna niet meer te herkennen valt. Binnen in het theehuis kun je smullen van heerlijke traditionele hapjes.