Naast de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre-Dame, zijn de catacomben Parijs de bekendste toeristisch attractie. Het is een zeer geschiedenisrijke en bijzondere, maar ook bizarre plek om te bezoeken. Maar hoe groot zijn ze eigenlijk?
Catacombe Parijs
De catacombe Parijs is een gigantische ondergrondse begraafplaats die onder een deel van Parijs doorloopt. Het zijn ondergrondse tunnels waar schedels en botten van miljoenen Parijzenaren zijn uitgestald. Het zijn geen nette graven, maar de botten liggen vaak opgestapeld in patronen.
De geschiedenis
Van oorsprong waren de catacomben Parijs kalksteengroeven. Uit deze groeven werden de stenen gehaald waar de gebouwen in Parijs mee gebouwd zijn. Aan het eind van de 18e eeuw tot het einde van de 19e eeuw werden deze groeven ineens gebruikt om schedels en beenderen onder te brengen. Dit had te maken met een erg slechte volksgezondheid en de begraafplaatsen die overvol waren geraakt. De begraafplaatsen werden leeggehaald en de botten en schedels werden verplaatst naar de catacombe Parijs.
Hoe groot zijn de catacomben Parijs?
Het ondergrondse tunnelnetwerk van de catacomben Parijs zijn bijna wel 300 kilometer lang. Het is een lang doolhof, maar verdwalen kun je er niet. Er is maar 1,7 kilometer wat je als toerist kunt bezoeken. Het is echt een doolhof, dus wijk ook echt niet van de aangegeven route af. Je kunt dit doen met een audiotour of met een gids. Met een gids leer je natuurlijk wel een stuk meer over de geschiedenis van de catacombe Parijs.
Je bezoek aan de catacombe
Je komt, na ongeveer 130 traptreden naar beneden via de wenteltrap, zo’n 25 meter onder Parijs terecht. Via lange gangen kom je terecht in de catacombe Parijs. Je komt onderweg naar de catacombe een bordje in het frans tegen met, ‘Arrêté, c’est ici l’empire de la mort’, waar vertaald ‘Stop, dit is het rijk van de dood’ op staat.
Het klinkt allemaal, maar eng zo’n grote ondergrondse begraafplaats, maar het zijn geen complete skeletten die je ziet. Het zijn losse beenderen en de hoofden en het zijn er zoveel dat het bijna niet te bevatten is dat het om echte mensen ging. Toch is het een bijzondere maar bizarre ervaring.