Dit is typisch Parijs

Inhoud

Parijs, hoofdstad van Frankrijk, is een van de drukst bezochte steden. De stad heeft een rijke historie en telt enorm veel bezienswaardigheden. Voor veel Nederlanders is het ook niet meer dan een halve dag reizen om er te komen. Parijs is ook een stad met typische gewoontes en eigenschappen. Weten welke dit in onze ogen zijn? Lees dan verder

De Parijse cafés 

Parijs telt enorm veel cafés en stuk voor stuk hebben ze de typische Parijse sfeer waar velen zo van houden. Het begint al vroeg op de dag. Wat is er lekkerder dan wakker worden met een café au lait en croissants? Heerlijk genietend in het ochtend zonnetje, krantje erbij en mensen kijken. Beter kan je de dag niet beginnen.

Boulangerie

Op vrijwel iedere hoek van de straat vind je wel een boulangerie. Je ziet dan ook veel Parijzenaren met een verse baguette onder hun arm lopen. Het productaanbod van de bakkers is enorm groot. Zo heb je natuurlijk de baguettes, brood en croissants. Daarnaast hebben ze grote sortering aan gebak en andere lekkernijen. Als je door de straten van Parijs slentert, komt de geur je al tegemoet.

Place des Vosges

De Fransen zijn graag buiten en houden ook van een goede picknick. Als je in de zomer naar de wijk le Marais gaat, kun je op het Place des Vosges heerlijk picknicken of in de schaduw op een bankje zitten en genieten van het Parijse leven. Ga zeker even langs Café Carette die overheerlijke macarons verkopen. Franser wordt het niet.

Parijse appartementen

Heel herkenbaar in de straten van Parijs zijn de typische Haussmann appartementen. Het is een mooie architectuur met de typische gietijzeren balkonnetjes. 

Lunchen

Deze belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch. De meeste Fransen doen dit heel uitgebreid. Als toerist kun je hier van mee profiteren. Tijdens lunchtijd, tussen 12.00 en 14.00 uur kun je vaak voor een tientje al en “plat du jour” bestellen. De prijs van een dagmenu is een stuk lager dan als je à la carte gaat eten. 

De lunch bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Het nagerecht is wel even wat anders dan wij hier kennen. Je kunt eerst kiezen uit verschillende kazen. Hier drinkt men meestal rode wijn bij. Aansluitend krijg je nog een zoet dessert en koffie toe.

Het diner

Het diner is dus beduidend minder belangrijk dan de lunch. Men eet wel warm, maar de porties zijn veel kleiner. Men is ook veel sneller klaar met eten dan bij de lunch. Zoals in veel zuidelijke landen ook het geval is, schuiven de Fransen een stuk later aan tafel dan wij gewend zijn. In de meeste restaurants van Parijs kun je dan ook niet voor 19.30 terecht.

Mode

Typisch Parijs is natuurlijk ook mode. Parijs is de modestad bij uitstek. Hier komt van oudsher de Haute Couture vandaan en zie de nieuwste modeverschijnselen als eerste in het straatbeeld. Als mode liefhebber moet je dus minimaal een keer in Parijs zijn geweest.