De treinstations in Frankrijk

Inhoud

Frankrijk is een ideaal land om te treinen. Het land heeft een goed spoornetwerk en er rijden veel hogesnelheidstreinen. Vanuit ons land gezien begint je treinrit door Frankrijk, of verder richting andere landen, met de reis met Thalys naar Parijs. Een heel relaxte maar zeker ook milieuvriendelijke manier om af te reizen naar de Franse hoofdstad.

Knooppunt van Franse spoorwegen

Parijs is het belangrijkste spoorwegknooppunt van Frankrijk. In tegenstelling tot veel andere steden, heeft Parijs geen Centraal Station maar zogenaamde kopstations, gelegen aan het einde van een treinlijn. Ga je bijvoorbeeld naar Barcelona, reis je eerst met de Thalys naar Parijs die stopt bij Gare du Nord. Vervolgens ga je met de metro naar Gare de Lyon, vanwaar de hogesnelheidstrein naar Barcelona vertrekt.

Kopstations

  • Gare du Nord is een van werelds drukste treinstations voor treinen van en naar Noord Frankrijk, Nederland, België, Duitsland en Groot Brittannië. Vertrek je uit ons land met de Thalys naar Parijs, dan is dit het station waar je aankomt.
  • Gare d’Austerlitz is het station vanwaar de treinen richting Zuidwest Frankrijk en Spanje vertrekken.
  • Gare de Bercy is speciaal opgezet voor de diverse auto-treinen, vanaf hier vertrekken vooral veel nachttreinen richting Italië.
  • Gare de l’Est is het station waar de treinen richting bestemmingen in de oostelijke helft van Frankrijk vertrekken, maar ook richting Duitsland en Luxemburg.
  • Vanaf Gare de Lyon vertrekken veel treinen richting Zuid-Frankrijk, maar ook naar Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje.
  • De treinen die richting het westelijk en zuidwestelijk deel van Frankrijk rijden, vertrekken meestal vanaf Gare Montparnasse. Ook als je met de Transilien-trein naar Versailles wilt, vertrekt je trein vanaf dit station.
  • Wil je naar het westen van Frankrijk, bijvoorbeeld richting Bretagne, dan zal je trein meestal van Gare Saint-Lazare vertrekken. In de negentiende eeuw was dit een geliefd station bij kunstenaars.

Een ander belangrijk station in Frankrijk is Gare de Lyon Part-Dieu. Dit vanwege de centrale ligging en het aantal verbindingen. Het is een belangrijk overstapstation richting diverse Franse steden en internationale bestemmingen zoals Frankfurt, Genève, Basel, Brussel, Turijn, Milaan en Barcelona. Andere belangrijke Franse treinstations zijn Bordeaux, Marseille en Nice.