Niet missen in Parijs: The Sainte-Chapelle

Inhoud

Parijs, stad aan de Seine, kent vele bezienswaardigheden. Een die je niet mag missen, is The Sainte-Chapelle. Veel toeristen slaan de kapel die in gotische stijl is gebouwd over, en dat is erg jammer, want hij is absoluut de moeite waard.

Ligging

De Notre-Dame is een van de meest bezochte bezienswaardigheden. Wat veel toeristen niet weten, is dat De Sainte-Chapelle daar vlak bij ligt. De kapel ligt naast het Palais de Justice op Ile de Cité.

Geschiedenis

The Sainte-Chapelle die in 1248 in gebruik is genomen, is gebouwd in een gotische stijl in opdracht van koning Lodewijk IX. The Sainte-Chapelle heeft een boven- en benedenkapel. De bovenkapel was privé voor de koning zelf. De benedenkapel was bedoeld voor het personeel dat op het paleis werkzaam was. 

Lodewijk IX wilde in de kapel de door hem gekochte belangrijke relieken van de kruising van Christus bewaren. Hierdoor ontstond al vrij snel de bijnaam ‘Trap naar de Hemel’. De kapel is echter niet alleen vanwege religieuze redenen gebouwd. Lodewijk IX wilde hiermee ook de macht van Frankrijk aan de rest van Europa tonen. 

De kapel is een aantal keren beschadigd. De schade grootste schade is tijdens de Franse Revolutie toegebracht. De revolutionairen die zich tegen de bestaande macht keerden hebben de kapel niet alleen voor een deel verwoest maar namen ook veel relieken mee. De teruggevonden relieken zijn naar de Notre-Dame overgebracht. Hier zijn ze nog altijd. De kapel is in de 19e eeuw gerestaureerd en staat sinds 1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Indeling

Bij binnenkomst, betreed je de benedenkapel. Het lage plafond is fraai beschilderd. Je vindt er naast een Mariabeeld ook een aantal grafstenen van geestelijken. Via de trap kom je in de bovenkapel. Dit is uitbundig versierd en de muren hebben hier plaatsgemaakt voor enorme glas-in-loodramen van 15 meter hoog. Deze zorgen voor een prachtige paarsachtige gloed in de kapel. Je vind er ook de beelden van de twaalf apostelen.

Je kunt ook nog naar de Conciergerie. Deze ruimtes maken vroeger deel uit het oude paleis. Een aantal deden dienst als gevangenis. Tegenwoordig behoren ze tot de kapel. Je kunt hier meer over Franse Revolutie te weten komen.

Openingstijden

  • The Sainte-Chapelle is dagelijks geopend, m.u.v. 1 januari, 1 mei en 25 december.
  • In de periode oktober tot en met maart is de kapel geopend van 09:00 – 17:00 uur. Van april tot en met september is de kapel twee uur langer geopend.