De Eiffeltoren

Inhoud

Als je aan de Eiffeltoren denkt, denk je meestal ook aan Parijs. Het wordt ook niet voor niets gezien als het symbool van Parijs en is ongetwijfeld één van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Tour Eifel, zoals ze in het Frans zeggen is genoemd naar de ontwerper Gustave Eifel. Als je in de toren omhoog gaat, kan je op de eerste verdieping een klein museum bezoeken waarin een film afgespeeld wordt over de geschiedenis van de Eifeltoren. De uit 1900 stammende hydraulische lift bevindt zich eveneens op deze verdieping en is op zich al een bezichtiging waard. Als je verder omhoog gaat, heb je vanaf de derde verdieping een indrukwekkend uitzicht.

Gustave Eifel

Deze man was een ingenieur en wetenschapper dia van 1832 tot 1923 leefde. Hij gebruikte zeer vernieuwende constructies en heeft onder andere viaducten en bruggen gebouwd, maar hij is uiteraard het meest bekend geworden door de bouw van de Eiffeltoren. Hij heeft destijds het ontwerp ingediend en vervolgens leiding gegeven aan de bouw die van 1887 tot 1889 heeft geduurd.

De totale hoogte inclusief antenne is 324 meter en daarmee was de Eiffeltoren tot 1931 het hoogste gebouw van de wereld. Aan de voet van de toren staat een borstbeeld van Gustave Eiffel die is gemaakt door Antoine Bourdelle.

Wereldtentoonstelling van 1889

De Eiffeltoren werd in principe gebouwd voor de bezoekers die in 1889 naar de wereldtentoonstelling in Parijs kwamen en eigenlijk was het de bedoeling dat de toren na een paar jaar weer afgebroken zou worden. Er waren veel mensen die het gebouw lelijk vonden en er blij mee waren als hij weer afgebroken zou worden. 

Door het patroon van het ijzerwerk en de aparte vorm die de toren heeft, zorgt ervoor dat de toren ook met grote storm netjes blijft staan. In de periode dat de Eiffeltoren werd gebouwd, was het vrij ongewoon om op deze manier iets te gaan bouwen. 

Er waren destijds duidelijke ideeën en voorwaarden waar bouwwerken aan moesten voldoen, om als mooi omschreven te worden. Gustave Eiffel trok zich daar echter helemaal niets van aan en negeerde deze voorschriften.

Vreemde mensen en voorvallen

Intussen heeft de Eiffeltoren ruim 6 miljoen bezoekers per jaar en voor veel mensen is de weg omhoog en naar beneden een groot avontuur. In de loop der jaren zijn er ook een aantal mensen geweest die het naar boven of naar beneden gaan op hun eigenwijze hebben gedaan. 

Zo is er bijvoorbeeld een journalist geweest, die naar beneden is gefietst, parachutisten die naar beneden zijn gesprongen, een bergbeklimmer die de Eiffeltoren heeft beklommen, piloten hebben tussen de poten van de toren gevlogen en de toren is het podium geweest voor trapezewerkers. Een vrij bekend maar tragisch verhaal is dat van de kleermaker Reichelt. 

Deze man, die de bijnaam de Birdman had gekregen, dacht met zijn eigen gemaakte pak te kunnen vliegen. In 1912 deed hij daadwerkelijk een poging en sprong in zijn zelfgemaakte pak van de toren. Achteraf bleek dat hij al aan een hartaanval was overleden, voordat hij de grond raakte.